BACKGROUND

BACKGROUND

Monday, 17 November 2014

ASSALAMMUALAIKUM,

Ramai yang duk tanya mengenai benih anak ikan, buat masa ini syarikat kami belum lagi mengeluarkan benih anak ikan kerana benih tersebut susah untuk mendapatkan stok. sekiranya syarikat kami mengeluarkan benih anak ikan kami akan maklumkan disini. sekian...

Wednesday, 22 October 2014

HARGA NAIK BUKAN PENGHALANG KAMI


Hai assalammualaikum,
  
 Dah berbulan tak update blog, almaklumla sibuk dengan perniagaan, ikan makin bertambah, pelanggan pun semakin ramai . Kini kita telah digemparkan dengan harga minyak naik lagi , di syarikat kami , kami masih mengekalkan harga ikan seperti biasa . Kami disini masih menerima tempahan dari luar, cuma disini kami belum mempunyai kenderaan untuk melakukan penghantaran. Sekiranya ada pelanggan yang mahukan ikan kami secara banyak kami masih menerima tempahan. 
 Sekarang ini syarikat kami telah menambah produk iaitu telur itik dan telur masin . Sekiranya pelanggan mahukan telur itik yang fresh dan telur masin , boleh la membuat tempahan ye. Kami disini  menerima tempahan telur masin  untuk berniaga mahupun untuk majlis2 seperti perkahwinan, kesyukuran, dan pelbagai lagi majlis. Telur masin kami diperbuat dari rendaman air garam dan ia nya bersih confirm halal.....



SAMPLE TELUR MASIN 


 SEKIRANYA ADA TEMPAHAN BOLEH LA MENGHUBUNGI SAYA ATAU WASSAP DI TALIAN 012-9815025 HJ HASAN atau CIK MAHFUZAH di talian 017-9777137. 

Thursday, 27 February 2014

Hai assalammualaikum, dah lama tidak berblog ni kan. saja nak singgah nak meninjau keaadaan blog. By the way saya ada story nak kongsi memandangkan saya ni tinggal di temerloh dah berhadapan dengan sg pahang nak la jugak share yang ikan patin dan talapia kami sedng membesar dah boleh dijual seperti biasa. Memadangkan air sg pahang semakin surut, tapi ia tidak menghalang kami untuk menternak ikan. Macam2 dugaan yang kami tempuh sebelum ni dengan sg pahang air naik la sekarang ni semakin cetek plak tapi ia  tidak patahkan semangat kami utuk meneruskan jualan kami. So seperti biasa kami akan menjual ikan dengan harga biasa. Untuk sebarang pertanyaan boleh menghubungi kami di 012-9815025 hj hasan

Monday, 6 January 2014

MENCARI ANAK BENIH IKAN PATIN

assalammualaikum...
dah lama tak updated kat blog ni, alhamdullillah perniagaan ternakan ikan patin dan talapia ini makin lama makin maju dah sekarang ni syarikat kami telah mengusahakan benih anak ikan pula. Kalau ada  ape2 informasi berkaitan dengan benih anak ikan patin dan talapia, boleh memberi komen atau cadangan kepada kami, mana la tahu kut2 boleh jadi partner business plak kan

Harga ikan kami masih sama seperti sebelum ini walaupun harga minyak,barang, makanan ikan naik. Jadi boleh la siapa2 yang nak membeli ikan kami boleh sahaja call no ini  0129815025 HJ MOHD HASAN..

ok la itu sahaja info kami pada hari ini sekian terima kasih.....

CEPAT-CEPAT SIAPA YANG NAK RASA IKAN PATIN DAN TALAPIA YANG SEGAR BOLEH HUBUNGI KAMI

Sunday, 6 October 2013

Alhamdullillah selama 4 bulan syarikat kami beroperasi,ikan patin dan talapia kami mendapat sambutan yang begtu menggalakkan dan sekarang syarikat kami telah menambah stok ikan yang baru. Syarikat kami masih mengekalkan harga yang sama walaupun harga minyak dan harga makanan ikan meningkat. Jadi dengan itu boleh la pemborong atau pembekal yang lain beli dengan syarikat kami.

Wednesday, 12 June 2013

JENIS-JENIS IKAN PATIN


Terdapat beberapa jenis ikan patin yang biasa dikenali antaranya ialah:
  1. Patin Kolam (Biasanya berwarna hitam)
  2. Patin Sangkar (Biasanya berwarna hitam dan putih)
  3. Patin Sungai (Biasaya berwarna cerah atau kelabu)
    1. patin Buah
    2. Patin Mucung
    3. Patin Juara.

KHASIAT IKAN PATIN

Manfaat ikan patin bagi kesehatan ditandai dengan adanya kandungan yang lemak lebih rendah dibanding ikan jenis lain, terutama dua asam lemak esensial DHA yaitu kira-kira sebesar 4,74 % dan EPA yaitu kira-kira sebesar 0,31 %. Kedua jenis omega-3 asam lemak ini biasanya dihasilkan dari jenis ikan yang hidup di air dingin seperti ikan salmon, ikan tuna, dan ikan sarden. Kadar lemak total yang terkandung dalam daging ikan patin adalah sebesar 2,55 % sampai dengan 3,42 %, dimana asam lemak tak jenuh nya adalah di atas 50 %.  Asam oleat adalah asam lemak tak jenuh tunggal yang paling banyak terkandung di dalam daging ikan patin yaitu sebesar 8,43 %.
Berdasarkan hasil dari penelitian, kandungan gizi di dalam ikan patin yang berupa lemak tak jenuh (USFA sebesar 50 %) sangatlah bagus untuk mencegah terjadinya resiko penyakit Kardiovaskular. Lemak tak jenuh juga bermanfaat untuk menurunkan besarnya kadar kolesterol total dan kolesterol LDL yang terkandung di dalam darah sehingga dapat mencegah dan mengurangi terkena penyakit jantung koroner.
Jika di lihat dari rendahnya kadar kolesterol yang terkandung dalam daging ikan patin ( 21-39mg/100 gram),  maka manfaat ikan patin  sangatlah bagus bagi anda yang sedang menjalankan program diet karena bisa mengurangi asupan kolesterol harian di dalam menu makanan anda.